E-handeln – så kom den till

Idag är det svårt att föreställa sig hur det vore att inte ha tillgång till den praktiska E-handeln, som grovt förenklat inte är något annat än postorder. Handeln på nätet växer lavinartat, men existerade inte så sent som på 90-talet.

En kort historik

E-handeln har inte ens funnits i tjugo år men är redan en naturlig del i det moderna samhället. Annat var det i slutet av 90-talet då den började smyga in i samhällsmaskineriet i och med att internet blev allt vanligare. Det var ganska krångligt och svårt att sälja över nätet i början, men det var en ny form av handel som hade uppenbarat sig. Förhoppningarna på det nya handelssättet var höga trots att man vacklade sig fram i början, då varken köpare eller säljare inte riktigt visste hur man skulle hantera e-handeln.

De företag som tidigare sysslat med försäljning via postorder blev snabbt de starkaste aktörerna inom e-handeln – och är så än idag.

E-handelns popularitet blev tydlig under 2008 års julhandel då finanskrisen hade förlamat världen. De fysiska butikerna upplevde inte den stora ökning av försäljning som de annars brukade vid julhandeln, medan e-handeln gick bättre än någonsin. Tillgängligheten och priserna som e-handeln erbjuder konsumenterna är en av dess starkaste fördelar mot den traditionella butikshandeln.

Många plattformar

Idag finns ett flertal plattformar att välja och vraka bland för den som vill sälja sina produkter med hjälp av e-handel och att leverera färdiga e-handelslösningar har blivit en affärsidé i sin egen rätt. Företag som SiteDirect tillhandahåller lösningar som innefattar både e-handelsplattformar, serverdrift och andra typer av relaterade tjänster. Det har gjort det lätt för gemene man att hoppa på e-handelståget. Nu kan vem som helst börja sälja på nätet, även utan kunskaper i kodning.

Största delen av försäljningen står underhållningsprodukter för. Elektronik, resor, böcker och musik står för en stor del av omsättningen. Men det har även blivit allt vanligare att sälja kläder online, där Zalando och Asos står för de största framgångarna.

Comments Off on E-handeln – så kom den till

Filed under Data, Företag, Internet