Hur startar man ett hotell?

Många är det som drömmer om att någon gång få starta ett eget hotell att sköta om. Här nedan försöker vi ge dig en enkel bild över branschen samt vad som krävs av dig som hotellägare.

Svensk hotellhistoria

Hotellbyggandet drog verkligen igång i Sverige när järnvägen började byggas ut. De stora stadshotellen blev snabbt en viktig del av städernas kultur och stod för mycket av stadens underhållning och nattliv under många år. De flesta av hotellen hamnade till slut i en koncern som förkortades SARA. I början av nittiotalet så gick företaget dock i konkurs och många av de tidigare stadshotellen såldes ut till nya aktörer. Ett av de företag som köpt upp flera av hotellen är Elite Hotels som än idag driver dem med namnet Stadshotell.

Hotell

Köpa eller bygga nytt

Ett viktigt val när man själv bestämmer sig för att driva hotell är att besluta om man skall köpa hotellet eller bygga nytt. Att köpa ett redan existerande hotell innebär att mycket redan är gjort men även att man inte har total frihet i hur allt skall se ut eller fungerar. Allra som ny i branschen är enligt många att arrendera själva byggnaden och marken. På så sätt minskar man den direkta inköpskostnaden och med det den ekonomiska risken.

Tillstånd

Om man skall starta någon form av hotellverksamhet så krävs det alltid att man har lite olika tillstånd. Oavsett hur liten verksamheten bedrivs så krävs det för det första att man kontaktar kommunen för att få tillstånd därifrån. Om man inte hyr ut i sin egna hemmiljö eller har fler än 9 sängar som man hyr ut så krävs det även ett tillstånd från polisen.

Marknadsföring

Alla företag kräver någon form av marknadsföring för att hitta sina kunder. För ett hotell så kan det vara bra att inte vitt och brett marknadsföra sig utan istället rikta in sig på några olika kundgrupper. Att till exempel ha goda kontakter med företag, affärsresenärer eller bröllopsplanerare kan ge många gäster.

Comments Off on Hur startar man ett hotell?

Filed under Tips