Så klär man sig bäst för vinteraktiviteter utomhus

Vintern är en tid på året då vi i regel håller oss inomhus mer är vanligt. Den kalla temperaturen i stora delar av landet tillsammans med all snö som täcker allt som inte plogas regelbundet betyder att få utomhusaktiviteter vi sysslar med andra delar av året inte längre är möjliga. Men det finns också en rad vinterspecifika aktiviteter som många gillar att syssla med och då gäller det att man klär sig rätt.

Att hitta rätt kläder när man ska vara aktiv i vintermiljöer betyder att man borde undvika de vanligaste vinterkläderna man har i garderoben. Istället vill man använda kläder i speciella material kallade funktionsmaterial som gör ett bättre jobb att transportera bort fukt från huden och låta det avdunsta där det inte tar med sig en massa värme också. Istället för att titta i vanliga klädbutiker är det smart att välja mer specialiserade butiker som till exempel en jaktbutik.

För att klä sig på rätt sätt bör man följa den så kallade lager på lager-principen. Med denna metod kan man klara av även riktigt låga temperaturer utan att behöva offra väldigt mycket rörlighet. Normalt sett använder man tre lager, men är det riktigt varmt kan det ibland räcka med två.

Första lagret

Det man har närmast kroppen måste kunna leda bort fukt och väta från huden. Förutom kläder som underkläder och strumpor kommer man även vilja använda ett underställ. Dessa kläder ska sitta tajt mot kroppen med inte så pass tajt att det påverkar rörligheten.

Andra lagret

Lager nummer två ska kunna transportera bort fukten vidare men har annars som huvuduppgift att isolera. Detta är något som åstadkoms genom den mängd luft materialet kan hålla. Av denna anledning behöver man variera tjockleken på denna lager beroende på hur kallt det är utomhus. För extremt kallt väder kan man till och med använda två plagg av detta lager.

Tredje lagret

Det tredje och yttersta lagret är det som ska skydda kroppen och de andra lagren från kyla och väta. Här är det viktigt att ha en material som är både vind- och vattenavvisande. Samtidigt måste även detta lager kunna fortsätta transportera bort fukt inifrån.

Comments Off on Så klär man sig bäst för vinteraktiviteter utomhus

Filed under Tips