Så skriver du en roman

Det är många som drömmer om att skriva en egen roman. Till exempel sägs det att de flesta journalister har en påbörjad roman i byrålådan. De som vill skriva en roman brukar också ägna sig åt att skriva noveller, men steget därifrån till att skriva en roman är stort.

Vi har tidigare skrivit om att ge ut böcker, vilket du kan läsa här. Nu ska du få några tips om hur du skriver en roman att publicera.

Planera skrivandet

Du behöver en ungefärlig plan eller idé om vad boken ska handla om. Hur mycket du behöver planera i förväg varierar; Stephen King har jämfört romanskrivningsprocessen med att gräva fram ett fossil. Långsamt får du fram de olika delarna ända tills du ser slutresultatet. När skrivandet flyter på kanske du till och med själv blir förvånad över vad som händer i handlingen. En sak du måste planera är tiden du ägnar åt att skriva. Att endast skriva när inspirationen faller på är dömt att misslyckas. Se det istället som ett vanligt jobb och bestäm i förväg hur många ord du ska skriva varje dag.

Utveckla karaktärerna

Utan trovärdiga karaktärer kan det heller inte bli en bra roman. Du kan antingen göra en komplett beskrivning av de olika karaktärerna innan du börjar skriva eller låta dem växa fram medan du skriver.

Träna upp ditt skrivande

Förutom att du får träning när du skriver finns det annat du kan göra för att bli skickligare. Du bör träna upp din förmåga att iaktta din omgivning och lyssna. Dessutom är det bra om du läser så mycket som möjligt. Läs olika slags böcker, även facklitteratur, av författare som är populära för de har oftast blivit det av en anledning. Din roman kommer inte att kännas ärlig om du skriver om något som du inte känner till och därför är all kunskap väsentlig.

Ytterligare tips

Tidningen Skriva har många artiklar som kan vara av intresse, bland annat är inspirationen till den här texten hämtad från en som du kan läsa här.

Comments Off on Så skriver du en roman

Filed under Tips