Ta hand om ett akvarium

Ett akvarium handlar inte bara om nöjet att titta på fiskar som simmar omkring, det innebär också en hel del skötsel. Ju större akvarium man har, desto mer planering och skötsel krävs. 

Växtriket

Alla växter har olika förutsättningar i vattnet. Se till att växterna klarar den temperatur som fiskarna kräver och att de inte är farliga för fiskarten. Vissa växter är väldigt små och måste få växa på sig, dessa kan vara besvärliga att plantera. Köp passande redskap som hjälper dig att plantera så smidigt som möjligt: man kan exempelvis behöva en platt pincett och en planteringstång.

En tålig växt att rekommendera är Sagittaria som trivs bra i dovt ljus och som kan till och med skicka upp en blomstjälk ovanför vattenytan om den trivs riktigt bra!

545150-tropical-fish-and-coral

Rengöring

Att rengöra ett akvarium är ett litet projekt och måste utföras korrekt för att fiskarna och växterna ska må bra. När man först har köpt akvariet ska man inte rengöra det under första månaden, och filtret ska inte rengöras på två månader. Alla godartade bakterier måste få ta fäste och skapa en bra miljö i vattnet.

Det är bättre att rengöra ofta men lite än sällan med en stor rengöring. Byt inte ut allt vatten i akvariet eller koka sanden eftersom man då tar bort alla bakterier. Rengör glasrutorna från alger, plocka ur växterna och rengör dem. Rengör filtret och låt pumpen gå i en timme, slå i lite Aquatan och efter en timme kan man rengöra filtret igen. Detta är generella riktlinjer: mer exakta råd och direktiv få man när man väljer vilka fiskar man ska ha, samt storleken på akvariet. Det beror också på hur effektiv pump och filter är.

Comments Off on Ta hand om ett akvarium

Filed under Tips