Vilken kabel är vilken?

I dagens informationstekniksamhälle är vi omgivna av tekniska underverk. Det är tv-apparater, mobiltelefoner, tv-boxar, adapters av alla dess slag och så vidare. Men vad betyder egentligen USB, VGA och HDMI? Vi tänker att det kanske är fler än bara vi på Allkunskap som har frågat oss detta, så därför går vi här igenom några av de vanligaste typerna av kablar.Alla kablar i artikeln, HDMI, USB och så vidare, är exempel från utbudet från ett företag som tar det här med kablar på allvar. För vad passar bättre än att hämta information ifrån än Kabelbutiken själv när vi ändå håller på!

Scart-kabel

Scart-kablar är en standardteknik för sammank0ppling av teknisk utrustning så som video, tv, stereo och så vidare, och den avser överföra bild- och ljudsignaler. Urpsrungligen så klarade scart-kablar att i båda riktningar överföra ovanstående signaler, men har med tiden också utvecklats för att mer specifikt kunna föra över specifika bildformat och för att kunna kopplas till till exempel DVD-spelare. Scart-kabeln är dock troligen i slutet av sin tid, då HDMI alltmer tar över som standard för ändamålet.

VGAVGA-kabel

VGA-kabel eller video graphics array är en sorts grafik för PC och efter att ha lanserats av IBM under senare delen av 80-talet så har den blivit till standard för både tekniken och för själva anslutningskontakten för analoga bildskärmar. VGA-kabeln används framförallt för att överföra bild från sin dator till en bildskärm eller till en projektor. Det som krävs då är givetvis att både dator och den andra enheten har en VGA-utgång. Notera att inte något ljud överförs med denna kabel.

HDMI-kabel

HDMI-kabel har egentligen en ganska lik funktion som Scart-kabeln. Skillnaden är att HDMI klarar att överföra både ljud- och bildsignaler i mycket högdefinierad kvalitet. HDMI, som betyder high definition multimedia interface, är en avancerad teknik som i de senare versionerna har ökat överföringshastigheten avsevärt och klarar nu att överföra data på över 10 gigabit per sekund, vilket ger möjlighet till enormt bra kvalitet när ljud och bild strömmas. Överföringshastigheten är att jämföra med USB 2.0 där hastigheten ligger under 500 megabit per sekund.

Comments Off on Vilken kabel är vilken?

Filed under Elektronik