Nu kanske du som redan känner till vad en likvidation är, undrar varför vi kommer med en så pass negativ artikel såhär på fredags förmiddag, likvidera företag? Ja det kan tyckas så, men det behöver inte alltid vara något dåligt.
Avveckling kan vara något positivt
Att likvidera ett företag, ett bolag eller en förening kan sägas vara synonymt med att avveckla verksamheten. Ibland så fungerar saker inte på det sätt man önskar eller så kanske marknaden har förändrats – eller någon annan anledning till att det är dags att byta spår. Har man kört fast totalt så behöver det inte vara något dåligt att avveckla, det kan ju faktiskt istället vara en fräsch nystart mot något nytt.
Hur gör man för att likvidera?
Hur bär man sig då åt för att likvidera ett företag. Det finns lite olika vägar att gå beroende på hur mycket tid, kunskaper och inkomster man har. En likvidation av ett bolag är en relativt lång process, och har man inte den tiden (7-8 månader) så kan man välja att göra en så kallad snabbavveckling, vilket i praktiken innebär att du säljer ditt bolag till ett företag som ordnar med likvideringen åt dig. Du får alltså betalt för bolaget och därefter så är allt ansvar borta för dig och du kan gå vidare.Om man inte väljer att göra det på detta sätt så går man via Bolagsverket eller tingsrätten. Det som händer är att någon av dessa utser en eller flera likvidatorer som ersätter bolagets tidigare styrelse samt eventuell vd. Tillsammans med bolagets eventuella revisor så sköter likvidatorerna avvecklingen och när likvidatorn lagt fram slutredovisningen på en bolagsstämma så är bolaget upplöst och kan avregistreras hos Bolagsverket. Överskottet av kapitalet fördelas därefter vanligen ut till aktieägarna.