Dags för vinterdäck?

När hösten har kommit så är det nog många som börjar fundera på vinterdäck. När måste man byta till vinterdäck och vad ska man ha? Vinterdäck är gjorda av en gummiblandning särskilt framställd för att kunna prestera bra i kyligare klimat.

Dubbdäck är utrustade med dubbar som ger bättre fäste på hala underlag. Dubbarna hjälper främst till på is eller hårt packad snö. Kör man på slask eller lösare snö så kan dubbfria däck ha bättre grepp än vad dubbdäck har. Från och med den 1 december fram till 31 mars är det krav på att köra med vinterdäck om det är vinterväglag. Med vinterväglag så menar man om det är frost, snö eller is på vägarna. Skulle vägarna vara isiga innan dess så får du naturligtvis byta till vinterdäck då.

Dubbat eller dubbfritt?

Det beror på hur väglaget ser ut på vintern där du oftast kör. I regel så är dubbade däck säkrare än dubbfria, dock så är dubbfria däck ett mer miljövänligt alternativ och de är dessutom tystare. Bor du långt söderut till exempel i en storstad och sällan behöver köra långt utanför stan så kan dubbfria däck vara ett bra alternativ för dig. En del större städer som Stockholm eller Göteborg har ett förbud mot dubbdäck på vissa gator på grund av att de drar upp farliga partiklar ur asfalten som orsakar luftföroreningar. Bor du däremot långt norrut så är det större risk för sämre väglag med både is och snö på vägbanan, då är dubbade vinterdäck ett bättre alternativ för dig.

Budgetdäck?

Vinterdäck kan bli ganska dyra, då kan det vara frestande att köpa någon av de billigare varianterna. Nackdelen med de allra billigaste alternativen är att när priset blivit så lågt så beror det på att något har kompromissats bort, vilket resulterar i lägre säkerhet. Har man möjlighet så bör man just därför lägga en extra slant på sina vinterdäck.

Kom ihåg detta!

Dina vinterdäck måste minst ha ett mönsterdjup på 3 mm, helst djupare än så. Är däckmönstret inte 3 mm ska däcken bytas ut snarast!
Kontrollera ditt däcktryck då och då – ett för långt eller ett för högt däcktryck resulterar i sämre köregenskaper.
Se till att ha de fräschaste däcken bak på bilen, där är det mest viktigt med ett bra fäste.
När man har vinterdäck innan eller efter perioden 1 december till 31 mars så är det polisen som i slutändan avgör om det råder vinterväglag eller inte.

Comments Off on Dags för vinterdäck?

Filed under Tips