Så kan du minska plastanvändningen i vardagen

Plast är ett otroligt material som har gjort många saker bättre och billigare, men dess negativa påverkan på miljön är väl dokumenterad. Men det finns en hel del enkla sätt att minska sin plastanvändning och bidra till en bättre miljö.

Undvik engångsprodukter

Engångsprodukter som plastbestick, sugrör, tallrikar och förpackningar är ofta onödiga och kan lätt ersättas med mer hållbara alternativ. Genom att istället använda bestick, tallrikar och glas av glas, metall eller porslin, och att undvika sugrör helt eller använda återanvändbara sugrör av metall eller bambu, minskar du din plastanvändning betydligt.

Använd återanvändbara förpackningar

Att köpa livsmedel i lösvikt istället för förpackningar är ett enkelt sätt att minska plastanvändningen. Men om du behöver förpacka matvaror kan du använda återanvändbara förpackningar, till exempel glasburkar eller tygpåsar. Det finns också återanvändbara wraps och foliealternativ till plastfolie som kan användas om och om igen.

När du handlar kan du också välja att ta med egna påsar och kassar för att minska användningen av plastpåsar. Det finns en mängd olika återanvändbara påsar och kassar att välja mellan, till exempel tygpåsar, nät, ryggsäckar och korgar. De flesta butiker har idag också egna påsar för frukt och grönsaker som man kan använda flera gånger istället för att ta nya varje gång. Genom att ta med egna förpackningar och påsar till butiken, eller att handla mat på marknader där man kan köpa i lösvikt, minskar du din användning av engångsförpackningar och plastpåsar. Detta är små förändringar som kan göra en stor skillnad för miljön.

Byt ut plastprodukter

Det finns en hel del produkter i hemmet som kan ersättas av mer miljövänliga alternativ. Till exempel kan du använda en diskborste av trä eller bambu istället för en plastvariant, och välja återanvändbara kökshanddukar och disktrasor istället för engångsprodukter. Andra exempel på plastprodukter som kan ersättas av miljövänligare alternativ är plastpåsar, plastflaskor och plastförvaringslådor.

Återvinn rätt

Att återvinna rätt är otroligt viktigt för att minska mängden plast som hamnar i naturen. Se till att sortera plasten ordentligt och återvinna den på rätt sätt. Kontrollera också vilka plastprodukter som kan återvinnas och vilka som inte kan det. Alla plastprodukter skall ha en liten symbol med en siffra i som identifierar vilken typ av plast det är. Baserat på det kan du avgöra hur den skall återvinnas.

Sprid kunskapen

Genom att sprida kunskapen om plastproblemet och hur man kan minska sin plastanvändning kan man bidra till att fler tar ansvar för miljön. Berätta för vänner och familj om dina egna ansträngningar för att minska plastanvändningen. Sprid tips om hur man kan minska sin egen plastanvändning utan att det varken tar för mycket tid eller kostar för mycket.

Att minska sin plastanvändning behöver inte vara svårt. Genom att göra små förändringar i vardagen kan man göra en stor skillnad för miljön.

Comments Off on Så kan du minska plastanvändningen i vardagen

Filed under Tips, Utbildning