Systemkamera eller kompaktkamera?

När man pratar om kameror finns det två typer som vi i regel väljer mellan. Den kompakta- och systemkameran. Hur du som fotograf tänker använda din kamera är egentligen orsaken som styr vilket köp du ska göra. Det är inte kvalitén på kameran som gör fotografen, en dålig fotograf får fortfarande dåliga bilder med en super kamera.

Den kompakta kameran har i de allra flesta fall ett fast objektiv. De allra flesta klarar av närbildsfotografering, så kallade (macro) och passar alldeles utmärkt att ta med sig på vandring, på festen i handväskan, i fickan och jaa, i princip överallt. I och med att den är liten och lätt att ta med blir det oftast fler fototillfällen som faktiskt knäpps.

sh_camera_photographer_photo

Bland dessa modeller kan du välja stöt och väder tåliga kameror liksom de med stor zoom. Man kan räkna med att kameror med dessa funktioner ofta producerar något sämre bildkvalité, som till exempel en kompakt kamera med 5 gånger optisk zoom och 30 gånger digital zoom. Den optiska zoomen bygger på att zooma in saker som de verkligen ser ut fast i större upplösning, medans den digitala zoomen tar bort kvalité, samtidigt som den zoomar in och bilden blir tillslut väldigt pixlig. Många gånger så räcker det alldeles utmärkt med den optiska zoomen.

För systemkameran gäller det att hitta en modell och prisklass som passar dig som användare. Systemkameran har utbytbara objektiv för olika ändamål. Du kan variera dig riktigt mycket och använda ett objektiv för extrema närbilder, eller ett annat för bilder riktigt långt bort. Det största problemet med systemkameran är det faktum att kameran med olika objektiv inte bara är skrymmande utan även tunga att bära.

När du väl bestämt dig för att köpa en kamera är Cyberphoto butiken du ska besöka. Här hittar du kameror i flera prisklasser och både kompaktkameror liksom systemkameran. Du får också enkelt fram information och test på varje kamera, liksom tillbehör som finns. Ytterligare en bra funktion på sajten är de urvals möjligheterna som finns, där du kan bestämma om det ska visas kameror med mer än 10 gånger zoom eller pekskärm till exempel.

Comments Off on Systemkamera eller kompaktkamera?

Filed under Elektronik, Teknik, Tips