Förlossningsbrev

Oavsett om du står inför din första förlossning eller om du har gjort det flera gånger förut är det viktigt att du skriver ett förlossningsbrev.

Många känner en ogrundad prestationsångest inför att skriva sitt förlossningsbrev, men man ska veta att det inte finns någon anledning till att ha prestationsångest. Du förväntas alltså inte skriva på ett speciellt sätt, det är ingen uppsats.

Brevet ska uteslutande handla om hur du önskar att ditt förlossnings förlopp ska gå till, vad du vill att barnmorskorna ska vara uppmärksamma på eller ta hänsyn till, om du vill ha epidural eller bara lustgas med mera. Du kan välja att skriva om precis vad du vill om du anser att det berör din kommande förlossning.

Förlossningsbrevet ökar tryggheten för kvinnor som står inför en förlossning. Lider man av en stark förlossningsrädsla kan man med fördel använda sig av förlossningsbrevet, där kan man uttrycka i ord vilka rädslor man har och vilka åtgärder man önskar att barnmorskor och gynekologer ska ta vid eventuella komplikationer, det ökar tryggheten för dig.

Man kan betrakta förlossningsbrevet som en del av den mentala förberedelsen.

Om du känner dig osäker på vad som kan vara bra att ta upp i brevet och vilka förväntningar som är realistiska kan du vända dig till den barnmorska som du träffar på MVC, tillsammans med barnmorskan kan ni gå igenom brevet så att det är färdigställt innan beräknat förlossningsdatum.

Ta dig tid att skriva förlossningsbrevet även om du inte tycker att det verkar särskilt viktigt i sammanhanget, det ökar bara chanserna att din förlossningsupplevelse blir så bra som möjligt.

Lycka till!

Comments Off on Förlossningsbrev

Filed under Tips, Utbildning